România nu s-a calificat la Cupa Mondială din 1998 și a ajuns doar de două ori la Campionatul European din 2000, nereușind să avanseze din faza grupelor de ambele ori. România își începe încercarea de a se califica la Euro 2024 cu meciuri împotriva Andorrei și Belarusului în această lună.
Georgi Hagi, care a condus România în sferturile de finală ale Cupei Mondiale în 1994 și este considerat cel mai bun jucător din istoria sa, caută să întoarcă averea țării sale.
„Hagi este președinte” a fost scandarea sute de mii de oameni în România când România a învins Columbia, gazdă Statele Unite și Argentina în drum spre sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1994, care a fost urmată de o înfrângere la penalty-uri în fața Suediei , dar valul de dragoste fără precedent față de campionul Fotbalului din țară nu și-a pierdut prea mult din avânt.
Doi ani mai târziu, deși Haci nu a candidat la alegerile prezidențiale din România din 1996, oamenii l-au votat în continuare. I-au scris numele de mână, iar mijlocașul a primit câteva mii de voturi, mai multe voturi decât unii dintre candidații oficiali.
Pe parcursul unei cariere profesioniste de 29 de ani care s-a încheiat la Galatasaray în 2001, Hagi a jucat pentru Real Madrid și Barcelona și a apărut de 124 de ori pentru țara sa, înscriind un record comun cu 35 de goluri. L-au numit „Maradona Carpaților”. A terminat pe locul patru la Balonul de Aur din 1994, iar Pelé l-a inclus într-o listă de 125 de cei mai buni jucători în viață din lume în 2004.
Haji a apelat la conducere la câteva luni după ce s-a retras din fotbalul profesionist. Prima lui slujbă? echipa nationala a Romaniei.
Pentru „Regele”, așa cum este cunoscut în România, a fost un început dificil. Echipa sa a pierdut în fața Sloveniei în preliminariile pentru Cupa Mondială și nu a reușit să se califice la turneu pentru prima dată din 1986.
Când juca, Hagi putea decide totul de unul singur, cu o lovitură neașteptată, un dribling uluitor sau o asistență.
„Aveam o personalitate puternică, controlam bine mingea și eram rapid”, spune Hagi, „Am crescut cu echipa națională a Olandei în anii 1970, care era modelul meu de urmat Johan Cruyff a purtat numărul 10 de cele mai multe ori și știu ce înseamnă asta: a marca sau a marca un gol”.
„Am îmbrăcat tricoul cu numărul 10 pentru Real Madrid și Barcelona, două dintre cele mai bune echipe din lume. Ambiția mea a fost întotdeauna să fiu cea mai bună – aceasta a fost cea mai mare motivație.”
În management, lucrurile i s-au părut mai dificile. Lucrurile nu mergeau bine la început – dar imaginea este diferită acum.
Acum, în vârstă de 58 de ani, este patronul și antrenorul principal al Varului Constanța, actualii lideri ai topului românesc. După o perioadă la Galatasaray, Bursaspor și Steaua București, în 2009 s-a întors cu ambiție îndrăzneață în orașul natal, Constanța, de pe litoralul Mării Negre.
A început o academie de la zero, investind o parte din propria avere și împrumutând restul pentru a susține proiectul. Peste 10 milioane de lire sterline au fost pompate pentru a-și alimenta visul: să creeze o generație capabilă să pregătească România pentru lupta pentru câștigarea Cupei Mondiale.
The post Gheorghe Hagi: În planul unei icoane fotbalistice de a recuceri vremurile de glorie ale României first appeared on Obiectiv Jurnalul de Tulcea - Citeste ce vrei sa afli.