Quantcast
Channel: Obiectiv Jurnalul de Tulcea – Citeste ce vrei sa afli
Viewing all articles
Browse latest Browse all 840

Activitatea de fuziuni și achiziții în România este stabilă de la an la an în prima jumătate a anului, iar sectorul energetic este probabil să rămână în centrul atenției.

$
0
0

În timp ce numărul tranzacțiilor de fuziuni și achiziții din România a scăzut ușor în prima jumătate a acestui an (-6%-8%) față de aceeași perioadă din 2023, valoarea totală a tranzacțiilor, dintre care majoritatea nu sunt dezvăluite integral și doar estimate, a rămas constant (conform EY România) sau chiar a crescut (+ 24% conform PwC România) după lichidarea impactului tranzacției la scară largă care implica activele Enel în 2023.

La nivel structural, piața a rămas dinamică în sectoarele energetic, imobiliar și industrial, potrivit concluziei celor două companii de consultanță.

Se așteaptă ca sectorul energetic să rămână pivot în ceea ce privește numărul de tranzacții și valoarea tranzacțiilor, deoarece multe proiecte de energie regenerabilă progresează prin procesul de autorizare și construcție, potrivit estimărilor PwC România.

Consultanța se așteaptă ca sectorul asistenței medicale private și al bunurilor de larg consum să înregistreze, de asemenea, tranzacții majore, cu potențialul de a genera o nouă mega afacere. Industria și sectorul TIC vor rămâne active, investitorii strategici rămânând dominanti în detrimentul fondurilor de capital privat.

Discrepanțele dintre valoarea pieței M&A estimată de cele două firme de consultanță, estimată la 2,3 miliarde USD (2,2 miliarde EUR) de EY și 2,6 miliarde EUR de PwC România, provin din ponderea mare a tranzacțiilor (79%, comparativ cu medie Din punct de vedere istoric (65%, conform estimărilor EY), deoarece termenii acordului nu au fost dezvăluiți. Mai mult, în timp ce EY a numărat 124 de oferte, PwC a analizat doar 115 de oferte.

Cele mai mari tranzacții au fost vânzarea OTP Bank România către Bank of Transylvania (375 milioane USD, nefinalizată la sfârșitul lunii iunie), achiziția de către CTP a cinci parcuri industriale (184 milioane USD) și vânzarea celor 80 MW Mihai Vitezo. parcul eolian de către… Energie regenerabilă spaniolă Iberdrola către Premier Energy (94 milioane USD), potrivit E&Y.

Digi România și Clever Media Group au anunțat că sunt în proces de achiziție a Telecom România, o afacere care este condiționată de mai multe aspecte, inclusiv de obținerea avizelor necesare de la Consiliul Concurenței, potrivit PwC.

Alte tranzacții semnificative încheiate în prima jumătate a anului includ achiziția First Bank de către Intesa Sanpaolo Bank, achiziția de către grupul mexican Bimbo a brutăriei Tre Protar și vânzarea complexului de retail Expo Market Dorali către WDB, a menționat PwC România.

Potrivit PricewaterhouseCoopers România, sectorul energetic, imobiliar și industrial au reprezentat 47% din numărul total de tranzacții anunțate de la începutul anului. În sectorul energiei și utilităților, volumul tranzacțiilor aproape sa dublat, potrivit Ernst & Young.

julian@romania-insider.com

(Sursa imagine: DreamsTime.com)

The post Activitatea de fuziuni și achiziții în România este stabilă de la an la an în prima jumătate a anului, iar sectorul energetic este probabil să rămână în centrul atenției. first appeared on Obiectiv Jurnalul de Tulcea - Citeste ce vrei sa afli.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 840