Quantcast
Channel: Obiectiv Jurnalul de Tulcea – Citeste ce vrei sa afli
Viewing all articles
Browse latest Browse all 840

Planeta Bennu conține „componentele originale” ale sistemului solar

$
0
0

Micrografie a unei particule de Bennu întunecate, de aproximativ 1 milimetru lungime, cu o înveliș de fosfat strălucitor. În dreapta, o parte mai mică a fost separată de corp. Credit imagine: de la Lauretta & Connolly et al. (2024) Meteoritics & Planetary Science, doi:10.1111/maps.14227

NASAlui Osiris-Rex Misiunea a reușit să recupereze o probă de la asteroidul Bennu, dezvăluind că acesta conține materiale esențiale pentru sistemul solar și posibile semne ale prezenței apei în trecut. Această descoperire oferă informații valoroase despre condițiile sistemului solar timpuriu și despre posibilele origini ale vieții.

O scufundare adâncă într-o probă de rocă și praf adusă înapoi de misiunea OSIRIS-REx a NASA, condusă de Universitatea din Arizona, de la asteroidul Bennu din apropierea Pământului a dezvăluit câteva surprize mult așteptate.

Echipa de analiză a probelor OSIRIS-REx a descoperit că asteroidul Bennu conține componentele originale care au format sistemul nostru solar. Praful de asteroizi este bogat în carbon și azot, precum și în compuși organici, toți fiind componente esențiale ale vieții așa cum o cunoaștem. Proba conține, de asemenea, fosfat de sodiu și magneziu, ceea ce a fost o surpriză pentru echipa de cercetare, deoarece nu a fost văzut în datele de teledetecție colectate de sonda spațială Bennu. Prezența sa în eșantion sugerează că asteroidul s-ar fi putut separa de o mică lume primitivă oceanică dispărută de mult timp.

Proba OSIRIS-REx aterizează din nou

Capsula de returnare a probei de la misiunea OSIRIS-REx a NASA este văzută la scurt timp după ce a aterizat în deșert, pe 24 septembrie 2023, la Poligonul de Test și Antrenament al Departamentului de Apărare din Utah. Proba a fost colectată de la asteroidul Bennu în octombrie 2020 de către sonda spațială OSIRIS-REx a NASA. Credit imagine: NASA/Kegan Barber

Eșantion de zbor și livrare Pino

Sonda spațială OSIRIS-REx s-a lansat pe 8 septembrie 2016 și și-a început călătoria către asteroidul apropiat de Pământ Bennu pentru a colecta o probă de roci și praf de la suprafață. OSIRIS-REx a fost prima misiune americană care a colectat o probă de la un asteroid. Nava spațială a livrat pe Pământ eșantionul cântărind 4,3 uncii sau 121,6 grame pe 24 septembrie 2023.

„După toți acești ani, este foarte interesant să ai în sfârșit oportunitatea de a aprofunda un eșantion OSIRIS-REx de la Bennu”, a declarat Dante Lauretta, investigator principal pentru proiectul OSIRIS-REx. Osiris-Rex „Această descoperire nu numai că răspunde la întrebări de lungă durată despre sistemul solar timpuriu, dar deschide și noi căi de cercetare în formarea Pământului ca planetă locuibilă. Ideile descrise în lucrarea de prezentare generală au stârnit și mai multă curiozitate, determinându-ne să explorăm. Mai adânc.”

Loretta este co-autor al unei lucrări de cercetare publicată în Meteorologie și știință planetară Care detaliază natura probei de asteroizi. Lucrarea servește și ca o introducere la Catalog Bino Sampleso resursă online în care informațiile despre eșantion sunt puse la dispoziția publicului și unde oamenii de știință pot solicita materiale de eșantion pentru propriile cercetări.

„Publicarea primei lucrări conduse de Dr. Loretta și Dr. Connolly care descrie un eșantion Bennu reprezintă o etapă interesantă pentru misiune și pentru Laboratorul Lunar și Planetar”, a spus Mark Marley, directorul Laboratorului Lunar și Planetar al Universității. din Arizona și președinte al Departamentului de Științe Planetare „Facultatea, oamenii de știință și studenții vor continua să studieze eșantionul pentru ani și decenii viitoare „Deocamdată, putem doar să ne imaginăm poveștile despre originile planetei noastre spus de Bennu cereale deja în laboratoarele noastre.”

Roci și praf de la asteroidul Bennu

O vedere de pasăre a unuia dintre containerele care conține roci și praf de la asteroidul Bennu, cu scara instrumentului marcată în centimetri. Drepturi de autor: NASA/Erica Blumenfeld și Joseph Aebersold

„Trecutul apos” al lui Pino?

Analiza unui eșantion de asteroid Bennu a dezvăluit perspective interesante asupra compoziției asteroidului. Dominat de minerale argiloase, în special de serpentine, eșantionul reflectă tipul de rocă găsit în crestele oceanice medii ale Pământului, unde materialul din manta, stratul de sub scoarța terestră, se întâlnește cu apa.

Această interacțiune dintre apa oceanului și materialul din mantaua Pământului creează argile și dă naștere la o varietate de minerale, inclusiv carbonați, oxizi de fier și sulfuri de fier. Dar cea mai surprinzătoare descoperire din proba Bennu a fost prezența fosfaților solubili în apă, a spus Laurita. Acești compuși sunt componentele biochimice ale tuturor formelor de viață cunoscute astăzi pe Pământ.

Fosfat similar a fost găsit într-un eșantion din asteroidul Ryugu livrat de misiunea Hayabusa 2 a Agenției de Explorare Aerospațială a Japoniei în 2020. Dar fosfatul de sodiu și magneziu detectat în proba Bennu se distinge prin absența impurităților, care seamănă cu mici bule de alte minerale. prins în interiorul stâncii, iar dimensiunea granulelor sale nu este fără precedent în nicio probă de meteorit, a spus Laurita.

Descoperirea fosfatului de sodiu și magneziu în proba lui Bennu ridică întrebări cu privire la procesele geochimice care au adus împreună aceste elemente și oferă, de asemenea, indicii valoroase despre condițiile istorice ale lui Bennu.

„Prezența și starea fosfatului, împreună cu alte elemente și compuși de pe Bennu, indică un trecut apos pentru asteroid. Este probabil ca Bennu să fi făcut cândva parte dintr-o lume mai umedă. Deși această ipoteză necesită investigații suplimentare”, a spus Lauretta.

Asteroidul Mozaic Bennu OSIRIS-REx

Acest mozaic al lui Bennu a fost creat folosind observațiile făcute de sonda spațială OSIRIS-REx a NASA, care a fost în imediata apropiere a asteroidului timp de mai bine de doi ani. Drepturi de autor: NASA/Goddard/Universitatea din Arizona

Din sistemul solar tânăr

În ciuda istoriei sale probabile de interacțiune cu apa, Bennu rămâne un asteroid primitiv din punct de vedere chimic, cu proporțiile sale elementare foarte asemănătoare cu cele ale Soarelui.

„Proba pe care am adus-o înapoi este cel mai mare rezervor de material de asteroizi nealterat de pe Pământ în prezent”, a spus Loretta.

Formarea de asteroizi oferă o privire asupra primelor zile ale sistemului nostru solar, cu peste 4,5 miliarde de ani în urmă. Rocile și-au păstrat starea inițială și nu s-au topit sau s-au întărit din nou de la formarea lor, confirmând natura lor curată și originile străvechi.

Osiris Rex Tagsam

Această artă conceptuală arată nava spațială OSIRIS-REx (Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security – Regolith Explorer) care intră în contact cu asteroidul Bennu utilizând mecanismul de braț de probă Touch-And-Go sau TAGSAM. Misiunea a returnat cu succes un eșantion de acoperire a suprafeței lui Bennu pe Pământ pentru studiu. Drepturi de autor: NASA

Sfaturi despre elementele de bază ale vieții

Echipa a confirmat, de asemenea, că asteroidul este bogat în carbon și azot. Aceste elemente sunt esențiale pentru înțelegerea mediilor din care au apărut materialele lui Bennu și a proceselor chimice care au transformat elemente simple în molecule complexe, care ar putea pune bazele vieții pe Pământ.

„Aceste rezultate subliniază importanța colectării și studierii materialelor de la asteroizi precum Bennu – în special material de densitate scăzută care arde de obicei la intrarea în atmosfera Pământului”, a spus Lauretta. „Aceste materiale dețin cheia pentru dezlegarea proceselor complexe de formare a sistemului solar și de biochimie care ar fi putut contribui la apariția vieții pe Pământ.”

Ce atunci

Zeci de alte laboratoare din Statele Unite și din întreaga lume vor primi părți din eșantionul Bennu de la Centrul Spațial Johnson al NASA din Houston în următoarele luni, iar mai multe lucrări științifice care descriu eșantionul Bennu sunt așteptate în următorii câțiva ani de la OSIRIS- Echipa de analiză a probelor REx.

„Eșantioanele Bennu sunt roci extraplanetare uimitor de frumoase”, a spus coautorul studiului Harold Connolly, un om de știință al probei de misiune care conduce echipa de analiză a probei, profesor la Universitatea Rowan din Glassboro, New Jersey și un savant vizitator la Universitatea din Arizona. „Echipa de analiză a probelor OSIRIS-REx oferă rezultate noi și uneori surprinzătoare, care ajută la stabilirea unor constrângeri importante asupra originii și evoluției planetelor asemănătoare Pământului”.

Referință: „Asteroid (101955) Bennu în laborator: Caracteristici ale probei colectate de sonda spațială OSIRIS-REx” de Dante S. Loretta, Harold C. Connolly, Joseph E. Aebersold, Connell M. sau. D. Alexandru, Ronald L. Ballouz, Jessica J. Barnes, Helena C. Bates, Carina A. Bennett, Laurinne Blanche, Erika H. Blumenfeld, Simon J. Clemett, George D. Cody, Daniella N. DellaGiustina, Jason P. Dworkin, Scott A. Eckley, Dionysis I. Foustoukos, Ian A. Franchi, Daniel P. Glavin, Richard C. Greenwood, Pierre Haenecour, Victoria E. Hamilton, Dolores H. Hill, Takahiro Hiroi, Kana Ishimaru, Fred Jourdan, Hannah H. Kaplan, Lindsay P. Keller, Ashley J. King, Piers Koefoed, Melissa K. Kontogiannis, Loan Le, Robert J. Macke, Timothy J. McCoy, Ralph E. Milliken, Jens Najorka, Ann N. Nguyen, Maurizio Pajola, Anjani T. Polit, Kevin Reiter, Heather L. Roper, Sarah S. Russell, Andrew J. Ryan, Scott A. Sandford, Paul F. Scofield, Cody D. Schultz, Laura B. Seifert, Shogo Tachibana, Cathy L. Thomas-Kiberta, Michelle S. Thompson, Valerie Tu, Filippo Tosperti, Qun Wang, Thomas J. Zija, C.W. la Woolner, 26 iunie 2024, Meteorologie și știință planetară.
DOI: 10.1111/maps.14227

The post Planeta Bennu conține „componentele originale” ale sistemului solar first appeared on Obiectiv Jurnalul de Tulcea - Citeste ce vrei sa afli.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 840